• Bo Ourtreeoflife_

Getest: Herbruikbare luierservice Washcot

Mijn voornemen voor 2019 is om onze afvalberg drastisch te doen dalen. Herbruikbare luiers spelen daar een hele grote rol in. En hoewel ik echt gemotiveerd ben, herbruikbare luiers leken me net een stap te ver. De rompslomp van het wassen zag ik echt niet zitten.


Herbruikbare luierservice Washcot

Washcot: een ideaal alternatief


De afgelopen 2 maanden kreeg ik de kans om de luierservice van Washcot te testen.


Het principe van Wasccot:

  • Levering van herbruikbare luiers aan huis

  • Gebruikte luiers gooi je rechtstreeks in een luierzak van Washcot

  • 1x per week worden de vuile luiers opgehaald en leveren ze nieuwe


Levering en ophaling aan huis

Kortom je hebt de voordelen van herbruikbare luiers zonder de nadelen!


Mijn ervaring met herbruikbare luiers


Er zijn toch wel wat verschillen tussen wegwerp- en herbruikbare luiers. Vooral in het gebruik en het comfort.


- 2-delige luiers

De luier bestaat uit een super zachte bamboe pamper en een overbroekje. Het overbroekje houdt alles droog en kan je hergebruiken. De pamper vervang je na iedere 'toiletbeurt'. De overbroekjes zijn echt super leuk! Er zijn heel veel leuke patroontjes. Doordat het 2 broekjes zijn ben je wel iets langer bezig met het verschonen maar dat is minim.


- Vaker verversen

Een herbruikbare luier 'vangt op' terwijl een wegwerpluier absorbeert. Hierdoor moet je veel sneller verversen. Dat is even wennen maar nadat ik me wat had verdiept in de redenen waarom wegwerpluiers zo goed absorberen vind ik het helemaal geen probleem meer. (Chemicaliën, aardolie, SAP's...) Een positief gevolg van vaker verversen is dat rode billetjes zo goed als geen kans krijgen. Luierzalf heb ik dus ook nog niet moeten gebruiken.


- Super zacht

In het begin greep ik nog vaak terug naar de wegwerpluier. Puur uit gemak maar iedere keer als ik de herbruikbare luiers vastpakte dacht ik: 'oh zo zalig zacht! Dit is toch echt veel aangenamer voor die zachte billetjes!'


Vanaf 1 maand ben ik gestart. Voordien waren de pampers nog iets te groot;


- Onderweg

Onderweg gebruik ik zowel herbruikbare als wegwerpluiers. Een beetje afhankelijk van hoe lang we weg gaan. Ik ben wel overgeschakeld op bio-afbreekbare luiers. Die kan je trouwens ook kopen via Washcot.


- Full service

Het leuke aan Washcot is dus dat je de luiers niet zelf moet wassen en je er altijd voldoende in huis hebt. En wat ook handig is dat je ook andere zaken kan laten leveren met de luiers zoals cheecky wipes, verzorgingsproducten, zwemluiers... Allemaal producten die ecologisch zijn of bv. geen parabenen of sulfaten bevatten.


2-delige luier: bamboe luier met overbroekje


Q & A


- Wat met Hygiëne ?

De luiers worden strikt hygiënisch, bacterieel zuiver en PH neutraal gewassen. De luiers zijn ook echt proper. Er zitten geen vlekken op en ruiken heel neutraal.

- Absorbeert het even goed?

Vergelijk het niet met een wegwerpluier want het is een heel ander principe. Als je de pamper correct aandoet heb je geen last van lekken maar je moet hem wel sneller vervangen want als hij verzadigd is, lekt hij wel.


- Wat is het prijskaartje ?

Zelf herbruikbare luiers kopen is een zware investering. Die investering valt weg bij Washcot. Hier betaal je wekelijks een vast bedrag +/- 20 euro (alles inbegrepen: levering en pampers wassen) Washcot is dus ook ideaal voor mensen zoals mij die twijfelen of herbruikbare luiers iets voor hen is. Je kan het stop zetten wanneer je wil. Ik zou het wel zeker 2 maanden de kans geven.


- Gebruik je ook herbruikbare doekjes?

Ik gebruik al een hele tijd cheeky wipes (al voor dat ik de herbruikbare luiers gebruikte). Echt een aanrader! Vochtige doekjes gebruik ik bewust zo weinig mogelijk omwille van het afval en de chemicaliën. Onderweg neem ik wel Waterwipes mee omdat die het 'zachtst' en meest 'gezond' zijn voor de billetjes.


- Hebben ze geen heel dikke poepjes?

De herbruikbare pampers zijn groter dan de wegwerpluiers. Simon draagt nu een maatje groter dan normaal. In het begin vond ik dat wat storend maar ondertussen ben ik het gewoon. Voor Simon maakt het alvast niet uit want zijn heupjes zitten goed


- Wat met de geur van de luierzak?

De geur van een zak vuile herbruikbare luiers valt reuze mee. Het heeft een totaal andere geur. Het ruikt naar urine maar heeft zeker niet die indringende chemische geur van een luieremmer vol wegwerpluiers.


- Is het wel milieuvriendelijk?

Of het ene milieuvriendelijker is dan het andere... Er zijn veel theorieën en studies die elkaar tegen spreken maar in the end' kan je de afvalberg wel drastisch verkleinen. Bovendien wast Washcot op grote schaal, met energiezuinige en waterbesparende toestellen.


Overbroekjes bestaan in allerlei leuke kleurtjes en motiefjes


Samengevat


Ik heb even nodig gehad om erin te komen maar hoe langer ik de luiers gebruikte hoe meer ik overtuigd werd. Vooral het vaker verversen was wennen. 's Nachts gebruik ik wel nog steeds wegwerpluiers om de kans op lekken te verkleinen. Wat voor mij echt doorslaggevend was is het comfort van de luiers voor de baby. Zo zacht en natuurlijke materialen, eigenlijk kan het niet beter. Onlangs verscheen er nog een artikel in de krant over de giftige stoffen in wegwerpluiers. Het bevestigde opnieuw mijn keuze voor herbruikbare luiers.


Heb je nog vragen, aarzel dan niet!

Liefs

Bo


Meer info: https://www.washcot.be/

© Ourtreeoflifeblog

  • Instagram - grijze cirkel