• Bo Ourtreeoflife_

Gastblog - Machteld: Mama & onderneemster voor een duurzamer leven (ceo Klinder)

Een tijdje terug leerde ik Klinder kennen, een super tof 'no waste' winkeltje in Hasselt. Ik wou al langer meer mijn best doen om minder afval te produceren en wat milieubewuster te leven. Sinds mijn bezoek aan Machteld en haar shop ben ik helemaal mee met 'zero waste' verhaal. Haar enthousiasme en tof aanbod aan alternatieven motiveerde mij onmiddellijk. De tijd dat het milieu enkel een topic is voor de 'geitenwollen sokken mensen' (zoals we dat zo mooi zeggen) is al lang voorbij. En gelukkig maar...Daarom laat ik vandaag graag Machteld zelf even aan het woord:


De beste ideeën in het leven komen voort uit kinderen.

Niet alleen omdat ze ons dwingen te zoeken naar alternatieven zodat we meer tijd met hun kunnen spenderen, maar ook omdat kinderen de wereld heel anders zien dan volwassenen. Als je met een kind over plassen springt, komt er al gauw een heel verhaal naar boven over lava of krokodillen en “Oh nee, snel, want ze hebben ons bijna te pakken!”. Kinderen halen het beste in ons naar boven, al beseffen we dat niet altijd.


Mijn kinderen, mijn motivatie

Zo ontstond bij mij het idee voor mijn verpakkingsvrije, ecologische winkel ‘Klinder’ ook door mijn kinderen, al wist ik dat op dat moment niet. Het was pas toen de winkel opende en men mij vroeg “Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen?”, dat ik begon na te denken. “Goh, ja, toen de kinderen geboren werden, realiseerde ik me hoeveel afval we produceerden en dat het toch anders zou moeten als we de Aarde nog leefbaar willen doorgeven.” Mijn kinderen duwden me, zonder ook maar één vinger uit te steken, richting het openen van Klinder, een streefdoel naar een duurzamere levensstijl en een betere wereld voor hun, want van alles zijn zij mij het dierbaar.
Duurzamer leven

Een paar jaar geleden begonnen we thuis bijna onmerkbaar duurzamer te leven. We gebruikten geen plastic zakjes meer als we boodschappen gingen doen. We kochten geen voorverpakte koekjes meer voor school maar bakten ze zelf. We schakelden over naar verpakkingsvrije shampoo, zeep en wasmiddel om minder plastic in huis te halen. Het bleef echter moeilijk om alles wat ik nodig had voor een zero waste levensstijl te vinden, en zeker om het op één en dezelfde plaats te vinden. Met de winkel wil ik mensen dan ook de mogelijkheid geven alles verpakkingsvrij te kopen, zonder verschillende keren verzendkosten te moeten betalen of met gigantische verzenddozen te blijven zitten. Want duurzaam leven hoeft niet minder praktisch, minder luxueus, of duurder te zijn.
Inspiratie en tips

In het begin was het een hele zoektocht. Welke producten zijn ecologisch, welke materialen moet ik zeker vermijden, welke merken promoten duurzaamheid en komen hun beloftes ook na? Ik begon met Instagrammen, Pinteresten, Facebooken, browsen en testen. Mijn favoriete vondsten heb ik op een rijtje gezet:

  • De Facebook-groep “Journey to zero-waste”. Hierin posten mensen van over de hele wereld hun ideeën, verwezenlijkingen, tegenslagen en inspiratiebronnen. Het is een enorm leerrijke bron, die me al meer dan eens heeft laten kennismaken met nieuwe producten of technieken.

  • De Instagram-pagina @_wastelandrebel_ Zij is zowat de hele wereld rondgereisd op zoek naar de meest ecologische manier van leven en hoe we het gebruik van plastic en palmolie kunnen verminderen. Ze schreef hier ook een boek over dat ondertussen verkrijgbaar is in het Engels, Duits en Chinees:Zero Waste van auteur Shia Su  • De blog www.trashisfortossers.com van Lauren Singer, de zaakvoerster van de allereerste verpakkingsvrije winkel ter wereld, Package Free in Brooklyn, New York. Zij toont naar mijn mening echt dat het mogelijk is om duurzaam te leven zonder te moeten inboeten op luxe of comfort. Na het lezen van haar blog en wat opzoekwerk over haar winkel, kwam Klinder in mijn hoofd echt tot leven.

Even wennen

Dit wilt niet zeggen dat het altijd makkelijk of vanzelfsprekend is om duurzaam te leven. Het is vaak een kwestie van voorbereid zijn; Zorgen dat je je rietjes bij hebt als je met de kinderen naar de speeltuin gaat, altijd katoenen zakjes in je fietstas hebben steken voor als je toevallig aan de winkel passeert als je de kinderen aan school hebt afgezet, niet vergeten de broodzakken mee te nemen wanneer je naar de bakker gaat, … Eens je aan die kleine dingen gewend bent, gaat het eigenlijk als vanzelf en ga je je steeds beter voelen door je levensstijl. Herbruikbare wattenschijfjes


Kleine aanpassingen, grote impact

Producten waar ik als vrouw dan weer heel blij van wordt, zijn de wasbare make up doekjes en de make up remover bar. Die gebruik ik dagelijks en daar ben ik nog steeds hevige fan van. Deze omschakeling heeft ook direct een grote impact op onze ecologische voetafdruk. Samen met de bamboe tandenborstels, was dat ook de makkelijkste switch. En het is een routine die ik met de kinderen deel, waardoor zij ook weer beseffen dat het ook op deze manier kan. Ik kan je verzekeren, als je kinderen leren over ‘slapen gaan’ en hun tandenborstel mee naar school mogen nemen, en je kind komt thuis met de woorden “Ik was de enige met een houten tandenborstel en de juf zei dat dat heel goed was, want dat is beter voor de natuur.”, voel je de mama-triomf terecht in je naar boven komen. #mykidisbetterthanyourkid maar daar kan je natuurlijk altijd verandering in brengen door ook ecologischer te gaan leven.


Ben je nieuwsgierig? Wil je ook graag proberen om wat duurzamer te leven? Breng dan zeker eens een bezoekje aan Machteld haar winkel Klinder in Hasselt.


Give AwaySuper leuk boekje dat op een heel speelse manier je kindje ook echt iets leert.

Dankzij Machteld mag ik een leuk kinderboek over plasticsoep weggeven en een setje herbruikbare wattenschijfjes. Wil je dit graag winnen? Check dan nu mijn IG account.
© Ourtreeoflifeblog

  • Instagram - grijze cirkel