• Bo Ourtreeoflife_

Eerste hulp bij borstontsteking

Bijgewerkt: 2 mei 2019Borstvoeding geven... It's not always a walk in the park. Borstvoeding geven vind ik nog steeds een van de meest mooie, intieme en natuurlijke momenten die je kan hebben met je babytje. Ik ben dan ook heel dankbaar dat het bij mij lukt. Maar het vraagt wel wat dedication en af en toe heb ik gedacht 'ik stop ermee!'. Tijdens mijn tweede maand borstvoeding had ik zo'n momentje want toen kreeg ik een borstontsteking. Ik ben nu nog steeds super blij dat ik toen heb doorgebeten maar het was me nooit gelukt zonder de hulp van mijn vroedvrouw en mama.


Ik kreeg van jullie in die periode heel wat vragen en tips en daarom giet ik alles even in deze post.


Hoe herkennen?

Ik had in eerste instantie niet door dat ik een borstontsteking had. Ik was vooral heel ellendig en grieperig. Mijn gewrichten en spieren deden pijn, ik rilde, had het koud en warm tegelijk en maakte koorts. Het was pas na een halve dag dat ik pijn opmerkte in mijn borst, een stekende pijn. Ik voelde een harde knobbel en had een rode vlek op mijn huid ter hoogte van de knobbel. Ik wist direct hoe laat het was...


Leve de vroedvrouw

Op zo'n momenten is een goede vroedvrouw echt goud waart! (Mijn vroedvrouw is ook lactatiedeskundige, zeker een meerwaarde als je kiest om borstvoeding te geven.) Zij heeft mij onmiddellijk allerhande tips gegeven om de ontsteking tegen te gaan en het probleem op te lossen zonder antibiotica.


TIPS

  • Volle platte kaas op de ontstoken zone leggen & 10 min. laten intrekken.

  • Gember kompressen leggen: gember raspen en afkoken en het vocht gebruiken

  • Hete kompressen leggen en nadien goed los masseren. Ik gebruikte een wegwerp pamper en vulde deze met heet water (minder geknoei en langer warm) of nam een heel warme douche of bad. Het masseren naar de tepel toe is echt cruciaal (hoe pijnlijk het ook is) zodat alle verstoppingen loskomen en de melk uit je borst kan.

  • Borst goed leegmaken. Ik moest bijv. Simon iedere keer eerst aanleggen aan de pijnlijke borst en dan pas de andere borst geven. Of leegkolven is ook goed. Beide pijnlijk bij een borstontsteking btw...

  • Proberen iedere 2 uur te voeden

  • Je mag gerust dafalgan en ibuprfen afwisselen tegen de pijn en ontsteking

  • Er bestaan ook homeopatische middeltjes zoals Lecithine maar die heb ik zelf niet genomen

Uiteindelijk heb ik ondanks de combinatie van het masseren, kompressen leggen en intensief voeden toch antibiotica moeten nemen omdat de koorts te lang aanhield (3 dagen). Gelukkig had dit geen effect op mijn borstvoeding want daar had ik wel schrik voor. Het enige wat wel kon, was dat Simon spruw zou krijgen door de antibiotica maar dat heeft hij gelukkig niet gekregen.


Uiteindelijk ben ik 4 dagen serieus ziek geweest waarvan ik er twee, hele dagen in bed heb doorgebracht. Gelukkig was mijn mama er om op Simon te letten tussen de voedingen door en om Sam te gaan halen van school. Op die manier heb ik wat kunnen rusten en recupereren. Ik zag het op dat moment even allemaal niet meer zitten... Maar zo'n dipjes zijn normaal en horen er nu eenmaal bij denk ik dan, toch? :D


Voorkomen beter dan genezen?


Of je het kan voorkomen? Ik denk het wel want achteraf gezien weet ik waarom ik het gekregen heb. De borstvoeding ging me te goed af. Het ging allemaal super vlot waardoor ik te nonchalant werd. Ik gaf borstvoeding al liggend, staand, wandelend maar controleerde mijn borst minder tijdens het voeden. Dat zal me nu niet meer overkomen. Nu masseer ik, tijdens het voeden, heel zachtjes (want anders stimuleer je de productie) de melk richting zijn mondje zodat er geen melk in de borst blijft en er geen kliertjes kunnen verstoppen. Een paar weken terug was het weer zover maar toen heb ik op tijd het tij kunnen keren door goed aan te leggen en te masseren.
Heb je zelf nog vragen over hoe je een borstontsteking kan vermijden of behandelen?

Hier zijn alvast enkele goeie links:

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/33-borstontsteking-verstopping

https://www.medela.nl/borstvoeding/jouw-borstvoedingsperiode/problemen-tijdens-eerste-maand


Ondertussen heb ik besloten dat dit mijn laatste maand borstvoeding zal zijn. Ik heb het er erg moeilijk mee. Terwijl ik dit schrijf komen de tranen weer in mijn ogen staan maar het is mooi geweest. Simon zal dan 6 maanden full time borstvoeding gekregen hebben. De combinatie van werken en kolven zie ik echt niet zitten. En ondanks de borstontsteking, de nachten, de beperkte kledingkeuze ga ik het enorm missen... Het was ons momentje.
© Ourtreeoflifeblog

  • Instagram - grijze cirkel